12. Ay Bebek Gelişimi
Bebeğiniz 1 yaşında
Özgürlüğe doğru ilk adımlar
Bebeğiniz yürümeye başladı ya da başlamak üzere. Bulduğu her fırsatta özgürlüğüne koşmaya çalışıyor. Artık tek başına rahatça hareket edebilmesini sağlayacak alanlara daha çok ihtiyacı var. Tehlike oluşturabilecek tüm eşyaları kaldırın ya da ortamı güvenli hale getirin.
Eğer bebeğiniz yürümeye çalışıyorsa, bir parmağınıza tutunması onu daha güvende hissettirebilir. Ya da o yürürken arkasından kollarını tutarak yürümeniz onu cesaretlendirebilir.
Yalın ayak olması, sadece çorap ya da yumuşak tabanlı bebek ayakkabıları giydirmeniz, ilk yürüme denemelerinde ona koordinasyon ve denge sağlar. Ayakkabılarını sadece bebeğinizin ayaklarını dış mekanlarda korumak için giydirebilirsiniz.
Dişler için hazırlık zamanı
Bebeğinizin ilk diş doktoru randevusu zamanı geldi. Bu ilk ziyarette doktor bebeğinizin temel ağız ve diş sağlığını kontrol eder.
Bebeğinizin ağzının en arkasındaki dişler 20 ile 30. ay arasında çıkar ve o zamana kadar diş fırçasına ihtiyacı yoktur. Daha önceki süreçte bebeğinizin dişlerini su ve ıslak bir bez silmeniz yeterli olacaktır. Fakat dikkatini dağıtmak için ona bir diş fırçası verebilirsiniz. Diğer yandan bu dönemde diş macunu kullanmanız kesinlikle önerilmez.
O her şeyi anlıyor
Aylarca çıkardığı anlaşılmaz seslerden sonra bebeğinizden anlaşılır kelimeler duymanız heyecan verici olmalı. Bu süreç bir anda gelişmez ve her çocuğun kendi gelişim süreci ve hızı vardır. Ama kesin olan bir şey varsa o da söyleyebildiğinden çok daha fazla şeyi anlıyor olmasıdır.
Şuan bebeğinizin jest ve mimikleri, kelimelerinden daha fazla şey anlatıyor. Kollarını kaldırması kaldırılmak istediğini; işaret parmağı “Bu ne?” anlamına geliyor. Bebekken işaret dilini öğrenen ve kullanan bebekler daha akışkan iletişim kurabiliyorlar.
Bebeğiniz aynı kelimeyi farklı şekillerde kullanarak, farklı şeyleri ifade ediyor olabilir. İlk kelimesi gün içinde en fazla kullandığınız kelime, yakın çevresine ait bir şey olacaktır.
Bebeğiniz artık tutabiliyor
Bebeğinizin tutuşu artık iyice gelişmiş olmalı. Yani artık baş parmağı ve işaret parmağı arasında kolayca bişeyler tutabilir. Bu yeteneğin keyfini, yerde bulduğu herşeyi eline alarak çıkartabilir. Bu yüzden yere düşen ya da yerde olan küçük ve tehlikeli olabilecek şeylere dikkat edin. Siz farkında olmadan vitamin, ilaç, iğne gibi şeyleri bulup, onları ağzına sokabilir.
Yaptıklarınızı yapıyor
Şuan bebeğiniz her şeyi son dikkat ve ilgiyle izliyor. Bebekler etraflarındaki insanların davranışlarını izlemekten ve taklit etmekten hoşlanırlar, özellikle anne ve babalarının. Temel davranışları bu şekilde gelişir.
Bebeğinizi saçlarını tararken, masayı silerken, telefonun düğmelerine basarken veya gözlüklerinizi takarken bulabilirsiniz. Bu anlamda kelimeleri, sizi ve konuşma şekillerinizi de taklit edecektir.
Taklit etmenin kötü tarafları da vardır. Mesela çocuğunuz sizi ilaç yutarken görür ve siz bakmadığınız bir anda aynısını denemek isteyebilir. Bu yüzden dikkatli olmalı ve eline geçmesi sakıncalı olabilecek şeyleri saklamalısınız.