14. Ay Bebek Gelişimi

Zayıf olması sağlıksız olduğu anlamına gelmez

Bebeğiniz zayıf gözüküyor olabilir. Yeterince kilolu olmaması konusunda endişeleniyor olabilirsiniz. Ama bunun çeşitli nedenleri olabilir.

Eğer bebeğiniz çok aktifse tükettiğinden daha az kalori alıyor olabilir. Bu yaşta düşük kilolu olması nadiren önemli bir hastalık belirtisidir. Fakat endişeleniyorsanız rutin randevulardan birinde doktorunuzla konuşmanız iyi olabilir.

Obeziteye yatkınlığın olduğu çağımızda, çocuğunuzun fazla kilolu olması da sizi endişelendiriyor olabilir. Eğer bebeğiniz biraz kiloluysa, hala bir bebek vücuduna sahip olduğunu unutmayın. Boyu uzadıkça, yürümeye başladığında ve daha fazla koştuğunda sağlıklı kilosuna kavuşacaktır.

 

Sağlıklı beslenme önerileri

Bebeğinizi sağlık gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemeniz önerilir. Anne sütünün olmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda bebeğinizin ayına uygun formül sütlerden kullanabilirsiniz. Ek gıda döneminde anne sütüne ek olarak, farklı gıdalarla bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz

  • Sağlıklı alışkanlıklarla büyümesine yardımcı olmak için ona şekerli şeyler yerine besleyici atıştırmalıklar sunun ve aktif oyunlar için fırsat sağlayın.
  • Meyve suları içmek yerine meyve yemeye ve su içmeye teşvik edin.
  • Büyümesiyle ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşun. Bebeğinizin boyunu ve kilosunu düzenli bir şekilde ölçerek sağlıklı bir düzende büyüdüğünü takip edebilirsiniz. Eğer çok ağır olduğunu düşünürse doktorunuz daha az yağlı bir süte geçmenizi önerecektir.
  • Bebeğin bütün gün biberonla ya da meyve suyu kabıyla dolaşmasına izin vermeyin. Eğer meyve suyu veriyorsanız bunu 200 ml olarak sınırlayın ya da daha fazla vermek isterseniz sulandırarak verin.
  • Mümkün olduğunda kaşıkla beslemek yerine eliyle yiyebileceği küçük yiyecekler verin. Kendi kendine yediğinde ne zaman acıktığını ve doyduğunu fark etmeyi öğrenecektir.
  • Fakat doktorunuz belirtmediği sürece bebeğinizin sağlıklı gıdalar almasını sınırlamayın, büyümesi için ihtiyaç duyduğu besinlerden yoksun kalabilir.

 

İlk yaşından sonra emzirme ile ilgili faydalı bilgiler

  • Eğer bebeğiniz emmeye devam ediyorsa, tebrikler. Çocuğunuz besininin çoğunu katı gıdalardan alsa da, anne sütü kalori, vitamin, enzim ve önemli bağışıklıklar sağlar.
  • Araştırmalar anne sütüyle beslenmeye devam eden çocukların daha az hastalandığını gösterir. Emzirme güçlü bir bağ yaratır; çocuğunuzu bağımsızlık ve kendine güven konusunda cesaretlendiren duygusal destek sağlar.

 

Korkması normal

Eskiden korkusuz olan bebeğiniz daha önce onu rahatsız etmeyen bir şeyden korkuyor mu? Elektrik süpürgesi ya da sokaktaki arkadaş canlısı köpek onun gözünde bir canavara mı dönüştü? Bebeğinizin çoğu korkusu, kendine ve çevresine güvendiğinde yok olacaktır. Fakat bu olana kadar korkularıyla başa çıkmak için yollar bulmanız gerekecek.

Banyo korkusu için 2 pratik öneri

  1. Eğer banyo küveti onun için korkunç bir yer haline geldiyse birkaç gün onu süngerle temizleyebilirsiniz. Kuru bir küvete oturmasına ve suyla değil de bir lifle saçlarını temizlemesine izin verin. Endişelerinden kurtulana kadar şampuanlama kısmını da atlayabilirsiniz.
  2. Banyo korkusu eğlenerek de atlatılabilir. Onu yeni banyo oyuncakları ya da kitaplarıyla tanıştırın. Birlikte küvete girebilir ve birbirinizi ıslatabilirsiniz.

 

O artık fırlatma konusunda çok iyi

Bebeğiniz artık yürüyebiliyor, objeleri taşıyabiliyor, eline geçen her şeyi atabiliyor. Yani ev artık onun için kocaman bir oyun alanı. Taşıyabildiği her şeyi istediği hemen her yere götürebildiği için ya da taşıyabildiklerini fırlatma konusunda çok yetenekli olduğu için ev darmadağın olmalı.

 

Evin dağılmasını önlemek için pratik öneriler

  • Kolayca dikkati dağılan 14 aylık bebeğiniz gözüne yeni bir şey takıldığı an oyuncağını ya da ilgilendiği şeyi terk edecektir. Zararı azaltmak için birçok ilgi çekici oyuncakla dolu oyun alanını saran bir güvenlik çiti kullanabilirsiniz. Ya da oyuncakları çabukça toplayabilmek için her odada bir plastik sepet bulundurabilirsiniz.
  • Oyunun sonunda toplama kısmına çocuğunuzu da dâhil edin fakat bu yaşta bunu tek başına yapmasını beklemeyin. Olayı kavraması için bir örnek oluşturmalısınız. Toplamayı eğlenceli hale getirmek için şarkı söyleyin ya da seçtiğiniz bir toplama müziği çalın.

 

Yemek sofrası keşifleri

Bebeğiniz şuan 14. ayında ve yemek yemek onun için uygulamalı bir deneyim. Bulduğu her ufak şeyi ağzına atmayı sevdiğini biliyoruz ama bu sefer ağzına attığı şeylerin tatları da hoşuna gidiyor. Farklı farklı lezzetler deniyor ve bundan çok zevk alıyor. Bu yüzden beslenme sandalyesinin altına bir örtü serin ve nasıl öğreneceğini izlemeye başlayın. Kısa, kalın saplı bir kaşık, bir kâse yemek verin ve kendi mekânında oynamasına izin verin.