17. Ay Bebek Gelişimi
Yanlış söylüyorsa doğrusunu söyleyin
Çocuğunuzun bağımsızlaşması birçok yönde ilerliyor: Kendi çorabını veya bezini çıkartabiliyor, dişlerini fırçalayabiliyor.
Konuşuyor da… Belki normal kelimeleri manasız seslerle değiştiriyor. Muhtemelen dedikleri zor anlaşılıyor. Hatta onu siz ve eşiniz dışında kimse anlamıyor. Bu yaşlarda dişlek olmak ya da manasız kelimeler kullanmak yaygındır.
Ama ağzındaki ve dilindeki kaslar geliştikce, telaffuzu da gelişecektir. Demeye çalıştığı şeylerin doğrusunu tekrarlayarak onu düzgün konuşmaya yönlendirebilir; doğru telaffuz etmesine örnek olabilirsiniz.
Bağırmaya karşılık fısıldamak
Bağırmak, çocuğunuzun edindiği can sıkıcı alışkanlıklardan biri. Her şeyde olduğu gibi sesini de sürekli deniyor. Onun için sesi harika şeyler yapabileceği bir alet. Bunun yanı sıra bağırmak anında ilgi çekiyor.
Bazı çocuklar ebeveynlerine bağırarak istediklerini yaptırmaya çalışır. Bunu önlemek için, bağırmasının kulaklarınızı ağrıttığını anlatabilirsiniz. Çocuğunuza sadece normal ses tonunu kullandığında yanıt verebileceğinizi söyleyebilirsiniz. Fakat talimatlarınızı bağırmadan söylemeye dikkat etmelisiniz. ”Bu senin dış sesin, onu dışarda parkta oynarken kullanmanda sorun yok” gibi şeyler söyleyebilirsiniz.
Ona sesinden keyif almasının başka yollarını gösterin; mesela şarkı söylemek veya fısıldamak gibi… Hatta çocuğunuzun ilgisini çekmek istiyorsanız, fısıldamayı deneyebilirsiniz. Bağırmaktan daha yararlı olacaktır.
Haftalık tüketim miktarı daha önemli
Bebeğinizi sağlık gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemeniz önerilir. Anne sütünün olmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda bebeğinizin ayına uygun formül sütlerden kullanabilirsiniz. Ek gıda döneminde anne sütüne ek olarak, farklı gıdalarla bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Bu yaştaki çocukların yemek seçtikleri bilinir. Bu yüzden kendinizi zorlamadan basit şeyler hazırlama yoluna gidebilirsiniz. Haftalık tüketim miktarı, günlük tüketim tablosundan daha önemlidir. Her öğünde besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek sağlıklı ve eğlenceli alternatifler sunarsanız ihtiyacı olanı miktarını kendi belirleyerek yiyebilir.
En sevdiği “şey”
Çocuklar yanlarındayken kendilerini güvende hissettikleri objeler edinir. Bu bir ayıcık olabilir ya da bir pike. Bu alışkanlık çocuğunuz 2. yaşındayken çığrından çıkacaktır ve aslında bu iyi bir şeydir. Çünkü bu tarz objeler ebeveyn yedeğidir.
Çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel kapasitesi gün geçtikce artıyor, ve her geçen gün yeni şeyler tecrübe ediyor. Stresli, hasta veya yorgun olduğunda sevdiği bir objeye sokulması ona güven verecektir ve sakin kalmasını sağlayacaktır. Bu nedenle o objeye saygı duyun. O obje uyku vakti geldiğinde onu yatağa girmeye ikna edecek araçtır. Diğer yandan olgunlaşmasının simgesidir.
Aynı objeden 2 adet edinmeniz ideal olabilir. Birisini evde tutmak için diğerini doktora, gezintilere vb. yerlere götürmek için kullanabilirsiniz. Seçilen obje bir zamandan sonra biraz pasaklı görünebilir, fakat temiz ve steril tutmak için kendinizi çok yormayın. Genelde objenin görünüşü ve kokusu onu çocuğunuz için özel kılıyor. Eğer aynı objeden iki tane alabilirseniz, düzenli olarak değiştirebilirsiniz ve böylece ikisinin aynı şekilde değerli olmasını sağlayabilirsiniz. Biri kaybolduğunda, diğeri hayatınızı kurtarabilir.
Ufak çaplı sinir krizleri
Eğer henüz bir sinir krizine şahit olmadıysanız, yakında olacaksınız. Sinir krizleri çocuğunuzun bunalımını ifade etme şeklidir. Onu sakinleştirmeyi ne kadar isterseniz isteyin bunun bir formülü yoktur. Böyle durumlarda nötr davranmanız hatta önemsememeniz, onu teselli etmek ya da mantıklı açıklamalar yapmaya çalışmanızdan daha hızlı etki gösterir. Evet çocuğunuz hızla büyüyor ama hala kendisine tam anlamıyla hakim olamıyor. Sakinleşince dikkatini başka şeylere çekerek konudan uzaklaştırmanız ve sinir krizini cezalandırmamanız önerilir.
Suya dikkat
Bebeğinizin hareket alanı genişledikçe etrafınızdaki birçok unsur tehlikeli hale gelir. Bunlardan biri de sudur. Süs havuzundan su dolu bir kovaya kadar su ile ilintili her şey çocuğunuz için tehlike arz edecektir. Bu yüzden böyle ortamlarda çocuğunuzu gözünüzün önünden asla ayırmamanız gerekir.