20. Ay Bebek Gelişimi

Ona görevler verin, bayılacak

Çocuğunuz size yardımcı olmaya bayılıyor. Sürekli ‘Ben yapayım!’ ve ‘Kendim yapıcam!’ şeklinde cümleler kuruyor. Birçok görev yeteneklerinin dışında olsa da, yanınızdayken ona küçük ve basit görevler verebilirsiniz. Mesela kirli kaşıkları bulaşık makinesine yerleştirmek, çiçekleri sulamak, masayı silmek vb. Ev işlerine bu şekilde dâhil olmak kendisini önemli hissettiriyor.

Küçük çocuklar oyun ile işi ayırmaz. Onlar sadece yapmayı sever. Eğer bu tutumu desteklerseniz, yardımsever biri olarak yetişecektir. Ona verdiğiniz görevleri tamamladıktan sonra yaptığı şey mükemmel olmasa da onu yeterince övdüğünüzden emin olun. Mesela ”Harika, peçeteleri tabakların üstüne koyduğun için teşekkür ederim!” gibi cümleler onu mutlu ve motive edecektir.

 

Çocuğunuzu dişini fırçalamaya alıştırmak için pratik öneriler:

  • Ona küçük ve yumuşak bir fırça alın.
  • 2,5-3 yaşına kadar diş macunu kullanmayın.
  • Dişlerinizi aynı anda fırçalayın ve sizi taklit etmesine izin verin. Bildiğiniz gibi sizi taklit etmek en sevdiği aktivite.
  • Fırçalamayı gösterdikten sonra bir yudum suyu ağızına alıp tükürmeyi gösterin ve sonra istediği kadar denemesine izin verin. Tükürme kısmını çok seveceğine emin olabilirsiniz.
  • Dişlerini fırçalarken bir taburenin üzerine çıkarın ve aynada kendisini görmesini sağlayın. Sonra da beraber dişlerini sayın.

 

Hatasını sakince açıklayın

Çocuğunuz artık koşabiliyor. Merdivenleri tek başına çıkabiliyor. Top atabiliyor, tekmeleyebiliyor, bir yerden atlayabiliyor ama yine de henüz tüm becerileri yerine oturmadı.

Merdiven inerken yardıma ihtiyacı olabiliyor.

Bunları yapmasının yanı sıra, bazen pek hoş olmayan davranışlar da sergileyebiliyor. Kendini önemli hissetmek ve sınırlarını görebilmek için vuruyor, ısırıyor ya da tekme atıyor. Onun bu davranışlarına aşırı tepki göstermeyin. Ona yaptığı şeyin nasıl hissettirdiğini göstermek için davranışını tekrarlarsanız, bu yaptığı hareketleri meşrulaştırır. Sakin ve net bir şekilde, bu davranışının ne olursa olsun kabul edilemez olduğunu anlatın.

 

Yoksa kardeş mi geliyor?

Yeni bir bebek bekliyorsanız bu bilgiyi çocuğunuzla paylaşmak için doğru bir zaman. Bundan faydalanın ve çocuğunuzun hazırlanmasını sağlayın. Bebek hakkında konuşup onu bu fikre alıştırın. Bu yaştaki çocuklar, kavram olarak tam anlamasalar da, sizi bunun üzerinde konuşurken duyması fikri içselleştirmesine yardımcı olacaktır.

Eğer bebeğinizin uyku alanını değiştirmeniz gerekecekse, alışması için bunu vakitlice yapın. Mesela odasını paylaşacaksa, yeni bir yatak koyun. Yeni doğmuş bebekli arkadaşlarınızı ziyaret edin. Birçok çocuk, bebekleri enteresan bulur ve ona arkadaşınızın bebeği sayesinde yeni doğacak çocuğunuzla nasıl güvenli ilişki kurması gerektiğini öğretebilirsiniz.

 

Çocuğunuzun saçlarını kolayca yıkamak için öneriler

Çocuğunuzun saçlarını yıkarken kafasından su dökmek yerine, ıslak bir bez yardımı ile kafasını ıslatın. Göz ile temas edince yakıcı olmayan bir bebek şampuanı kullanın.

Durularken gözlerine şampuan kaçma ihtimali olduğu için gözlerini bir bezle kapatmayı deneyin.

Eğer çok fazla saçı yok ise, kafasını ıslak bir bez ile durulayın.

Dikkatini dağıtmak için şarkı söylemek veya aynaya bakmak gibi bir ritüel yaratın. Ayrıca çocuğunuzun her yıkamada şampuana ihtiyacı olmadığını da unutmayın. Çoğu çocuk için haftada bir şampuan yeterlidir.

 

Emzik ve biberon alışkanlığından kurtulma zamanı

Emzik ve biberon çocuğunuza 2. yaşına kadar eşlik eder. Ilımlı kullanıldığında, çocuğunuza zarar vermez. Fakat ağzında sürekli birisinden birini tutuyorsa, bu alışkanlığı azaltmanın vakti gelmiştir.

 

Biberon ve emzik alışkanlıklardan kurtulmak için öneriler:

  • Çocuğunuz hala emzik kullanıyorsa, emziği ona sadece uyku saatinde verin.
  • Kullanmadığı zamanlarda onu överek destekleyin ve kendisini iyi hissetmesini sağlayın.
  • Hala biberon kullanıyorsa biberonda sadece su vermeye başlayın. Süt ve diğer içecekleri bardakta verin.
  • Biberonu sadece masa veya sandalyesinde kullanmasına izin verin, böylece tüm gün yanında taşımasını kısıtlayın. Bunun onda yaratacağı boşluk duygusunu en sevdiği oyuncak gibi rahatlatıcı bir yedek kullanarak destekleyin.
  • Öncelikli olarak uyku öncesi biberonundan vazgeçilmesini sağlayın. Tüm gece dişlerinde kalan süt, dişlerinin çürümesine neden olur. Uyku şişesine biraz daha devam etmek istiyorsanız biberona süt yerine su koymayı deneyin.