21. Ay Bebek Gelişimi

Kâbus görebilir

Korku dolu çığlıklarla uyanmak huzur kaçırır. Bu yaştaki çocuklar daha büyük çocuklar kadar sık kâbus görmez ama eğer sizinki görüyorsa tamamen uyanır ve tekrar uyumakta zorlanır. Sırtını okşayarak veya sarılarak onu güvende hissettirin. Tedirgin ve korkmuş olabilir. Ona daha fazla rahatlık sağlamak için favori battaniyesini veya oyuncak hayvanını verin. Çoğu çocuk gereken ilgiyi gösterdiğinizde uykuya dönüp ertesi sabah gördüğü kâbusu unutacaktır.

 

Bazı kararlarını kendi alabilir

Çocuklar kesin olan şeyleri severler. Öfke nöbetleri ve keşfetmeyle beraber inat da bu yaşın ayırıcı özelliklerindendir. Çocuğunuzun istek ve ilgi alanlarına saygı duyun ve ekmeğin üstüne hangi reçeli süreceğiniz, hangi bluzu giyeceği gibi seçimler yapmasına izin verin. Bazı şeylerin, özellikle güvenliği etkileyen davranışların ise tartışma konusu olmadığını açıkça ifade edin.

 

Paylaşmayı çok sevmezler

Çocuğunuzda henüz paylaşmak gibi bir alışkanlık oluşmamış olabilir zira bu çocuklar için anlaması zor bir kavramdır. Bu nedenle bu sosyal erdemi hemen öğrenmesini beklemeyin. Küçük çocuğunuz şu an sadece sahiplenmeyi öğreniyor. “Benim!” en sevdiği kelimelerden biri.

 

Paylaşmayı öğretmek için öneriler

  • Onu paylaşma fikrine alıştırmak için, bir arkadaşına veya bir bebeğe bir oyuncak vermeyi teklif ettiğinde övün. Paylaşmaya örnek olun ve bunun ne anlama geldiğini anlayacağı kelimeler kullanın. Mesela onun oynadığı bir şeyle oynayıp oynayamayacağınızı sorun. Karşı gelirse zorlamayın. Sadece “Bir tur da ben oynayabilir miyim?” deyin. Böylece çocuğunuz paylaşmanın ne demek olduğuyla ilgili fikir edinmeye başlayacaktır.
  • Paylaşma konusunda ve toplu oyun günlerinde sırayla oynama konusunda ısrarcı olmayın. Çocuğunuzun oyuncağını başka bir çocuğa vermek de iyi bir fikir değildir. Bloklar gibi çok parçalı oyuncaklar koyun ve çocukların hangisinin neyi en çok kullanacağını kendi kendilerine çözmelerine izin verin.
  • Yanlış veya hoşunuza gitmeyen davranışlar sergilediğinde davranışını eleştirin ama çocuğunuzu eleştirmekten kaçının. Bir şey yaptığında onu eleştirmeniz doğru davranışı öğretmekte faydalı olmaz.
  • Hangi davranışlarından hoşlanıp hangilerinden hoşlanmadığınızı belirtmek için ifadeleri eleştirel olmayan bir şekle çevirmeye çalışın. Mesela “Bu çıkardığın kulak tırmalayan sesi beğenmedim, lütfen daha alçak bir ses kullan”, “Bütün bir rulo tuvalet kâğıdını açmandan hoşlanmıyorum.” “Seni çağırdığımda hemen gelmeni seviyorum.” gibi

 

Çocukla tekrarlayarak öğrenir

Bebeğiniz her fırsatta sinir krizi geçirip, yaygara çıkarıyor ve bütün enerjisini buna harcıyor olabilir. Bu aslında iyi bir şey çünkü çocuğunuz tekrarlayarak öğreniyor. Ama bu yaştaki çocuklar o anda yaşarlar. Bu nedenle bir aktivite modundan diğerine geçmekte zorluk yaşayabilirler. Mesela yerde yuvarlanırken sizin bir talimatınızla kendini durdurup bir diğerine geçemez.

 

Becerileri gelişiyor

Çocuğunuzun bazı motor becerileri hala gelişiyor. Mesela kâğıdın dışını karalayabiliyor veya önündeki resim defterini boyadığında kollarını ya da sehpayı da boyayabiliyor.

Kaşığı doldurup ağzına götürmek, çatalı yemeğe batırmak veya bardaktan içmek gibi bazı beslenme becerileri geliştiriyor. Hatta mizacına bağlı olarak daha temiz şekilde yemek yemeyi çoktan öğrenmiş olabilir. Ama bir içeceği döktüğünde ya da ellerine ve kıyafetlerine yemek bulaştırdığında üzülmeye, 2. doğum gününden itibaren başlayacak. Yani önümüzdeki birkaç ay daha yemekleri parmak boyası gibi kullanmaya devam edebilir.

 

Yemek seçiyor olmasına aldırmayın

Bu dönemde çoğu çocuk yemek konusunda çok seçicidir. Çocuğunuz sırf iki yemek birbirine değdiği için üzülüp yemeğini yemeyebilir. Önüne sunulan yemeklerden sadece birini yiyebilir. Sadece beyaz ve sarı renkli yemekleri yiyebilir… Bu yaştaki birçok çocuk gibi koyu yeşil ve keskin tatları olan sebzeleri yemeyi reddedebilir.

Yeme alışkanlıklarını büyük bir problem haline getirmekten kaçınmaya çalışın. İstediğini seçmesine izin vererek ona da normalde yaptığınız yemeklerden vermeye devam edin.