6. Ay Bebek Gelişimi

Rahat kıyafetle, rahat hareket eder

Bebeğiniz daha aktif hareket etmeye başladığı için rahat kıyafetler daha çok hoşuna gidecektir. Hareket ederken tenini rahatsız etmeyecek, yumuşak kumaşları tercih etmelisiniz. Hafif, esnek ve nefes alan giysiler ona rahat bir hareket alanı sağlar.

Cildini çizebilecek detaylar barındıran kıyafetlerden uzak durun. Uzun ipler, düğmeler uyurken ve oyun oynarken ona zarar verebilir.

 

Sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin

Bebek bakmak çok yorucudur. Zaten hep uykusuzsunuz. Üstüne üstlük ağır yemekler de sonrasında uykunuzu getirebilir. Sağlıklı beslenirseniz, daha az yorulursunuz.

 

Sağlıklı beslenmek için pratik öneriler

  • Yemeklerinizi hafif besleyici atıştırmalıklar olarak hazırlayın.
  • Kahvaltıyı sakın atlamayın. Kahvaltı, yoğunluktan dolayı atlanmaya çok müsait bir öğün olsa da, gece uykusundan sonra vücudunuzun deposunu doldurmaya ihtiyacı vardır. Hele de uykusuz bir gece geçirdiyseniz.
  • Yumurta gibi proteinler, ceviz, kuru üzümlü yulaf gibi demir ve zor yakılan karbonhidratlardan oluşan bir öğün size enerji verir.
  • Hazır yemek tercih edecekseniz, sağlıklı besinler seçmeye özen gösterin. Cips, abur cuburlar ya da şekerli besinler sizi olduğunuzdan daha yorgun hissettirebilir. Daha iyi enerji kaynakları olan badem ve fıstık, yoğurt gibi besinler seçin.
  • Son senelerde itibarı kötüleşmiş olsa da karbonhidrat tüketmeyi ihmal etmeyin. Eğer dengeli tüketebilirseniz, iyi enerji kaynaklarıdır.
  • Bol sıvı tüketmeyi unutmayın. Meyve suları, meşrubatlar, kahve ve enerji içeceklerini şeker oranlarına bakarak tüketin. Kahvenin sizi susatacağını unutmayın.

 

3 adımda Astım

 

1. Astım nedir?

Astım çocuklar arasında görülen en yaygın kronik hastalıktır. Nefes yollarında iltihabın oluşmasından kaynaklanır ve solunumda zorluluklara neden olur.

Astım krizlerine polen, toz, mantar gibi birçok alerjenler, bulaşıcı enfeksiyonlar ve zaman zaman soğuk hava solunumu neden olur.

Astım kronik ve ciddi bir hastalık olsa da, etkilenen çoğu çocuk, doğru kontrol ile normal ve aktif bir hayat yaşayabilir. Hastalığın ağırlığı genelde, nefes yolları geliştikçe hafifler.

 

2. Belirtileri nelerdir?

Çocuğunuz özellikle geceleri çok öksürüyorsa, alerjileri varsa veya ailede astım vakaları görülmüşse, Astım hastası olabilir.

Astım krizinin belirtileri:

  • Hızlı nefes alma
  • Durmayan öksürük
  • Nefes alırken hırıltı
  • Burun deliklerin büyümesi
  • Morarma ve kızarma

Eğer bebeğinizin astım krizi geçirdiğini düşünüyorsanız, hemen ilk yardım çağırın veya hastaneye götürün.

 

3. Bebeğimin Astımı varsa ne yapmalıyım?

Eğer bebeğinizin astımı varsa, doktorunuz sizinle çeşitli yöntemleri paylaşacaktır.

Astımı tetikleyen kaynakları bulmak isteyecektir ve ona göre bir tedavi önerecektir.

  • Hava nemlendiricileri veya bebeğinizin başını uyurken yüksekte tutmanız yararlı olabilir.
  • Alerjen kaynaklı ise alerji testi uygulanabilir.
  • Bebeğinizin odasında toz üretecek objeleri, halıları, pelüşleri vs. kaldırabilirsiniz.
  • Bebeğinizin bakıcılarını Astım ve tedavisi hakkında bilgilendirmeniz önemlidir.
  • Tedavi için inhalatörler, iltihaba karşı ilaçlar; eğer ikinci bir enfeksiyon mevcutsa antibiyotikler önerilir. Bunun yanı sıra alerjeni tespit edip uzaklaştırmak gerekir.

 

Solak da olabilir, sağlak da…

Bebeğiniz bir süre için sağ ya da sol elini kullanıp sonra tercihini değiştirebilir. Fakat 2-3 yaşına kadar sağ elini mi sol elini mi kullanacağını tespit edemezsiniz. Bebeğinizin tercihine müdahale etmeyin, bu kendi kendine gelişecek bir süreç. Bebeğinizi bu konuda bir tercihe zorlarsanız ileride, göz-el koordinasyonunda ve yazı yazmakta zorlanabilir.

 

Her bebeğin gelişimi ve hızı farklıdır

Hemen hemen her ebeveyn bebeğini karşılaştığı diğer bebeklerle karşılaştırır. Eğer gelişim süreci sizin bebeğinizinkinden ileride bir bebekle karşılaşırsanız endişelenmeyin. Bebeğinizin normal olup olmadığını sorgulamayın. Her bebek kendi hızında büyür ve gelişir. Özellikle 6 aylık çocuklarda önemli gelişmeler çok farklı zamanlarda olabilir.

Eğer bebeğiniz için endişeleniyorsanız, bebeğinizi başka bebeklerle karşılaştırmak yerine genel gelişme tablosunu kullanabilirsiniz. Hatta o zaman bile, bebeğiniz söylenilen özellikleri henüz geliştirmemiş olabilir, çünkü vücudu başka bir yeteneği geliştirmeye odaklanıyordur veya sadece biraz daha zamana ihtiyacı vardır.

Bebeğiniz bir alandaki gelişimi size yavaş geliyorsa ve bu konudaki endişelerinizden sıyrılamıyorsanız doktorunuzu arayabilirsiniz.

 

Eller iş başında

Bebeğiniz yakında elleriyle yemek yemeye başlayacaktır. Bebeğinizin yemek masasına 3-5 parçalık rahatça yiyebileceği besinler koyabilirsiniz. Bebeğinizin iştahı olabilir fakat dişleri yok, bu yüzden ağzında rahat dağılabilecek besinler seçmelisiniz.

 

Biraz “Ben” zamanı

Birçok yeni anne için ”Ben” kelimesi en son gelir. Bebek bakımı, iş ve ev işleri öncelikli şeylerdir. Fakat kendinize de öncelik tanımanız faydalı ve önemlidir, yoksa diğer önceliklerinizi yerine getirmekte zorlanırsınız.

 

Saatlerinizi verimli kullanabilmeniz için 3 öneri

  1. Gününüze saatler ekleyemeyeceğinize göre, elinizde olan zamanı daha verimli kullanın. Vazgeçebileceğiniz işleri düşünün. Fazladan yaptığınız işler var mı? Mesela haftanın birkaç günü fazladan yemek pişirerek diğer günleri daha rahat geçirebilirsiniz. Ara sıra hazır yemekler tüketebilirsiniz.
  2. Evinizin dağınıklığının önüne geçemiyor olabilirsiniz. Buna fazla tutulmamaya çalışın. Yardım teklifi gelirse kabul edin. Her şeyin üstesinden yalnız gelmeniz gerekmiyor. Bebek bakımı gerçekten paylaşarak yapılması gereken bir iştir. Bu yüzden kendiniz için bir aktiviteler planlayın. Egzersiz saati veya bir arkadaşınızla yemeğe gitmek gibi.
  3. Molalarınızı iyi değerlendirin ve özlediğiniz aktiviteleri yapın. Başka ebeveynlere danışarak onlar zamanlarını nasıl yönettiğini öğrenebilirsiniz

 

3 adımda acil ziyaretleri

 

1. Bebeğimi hangi durumlarda acile götürmeliyim?

Bebeğinizin hastanenin acil bölümüne götürmek sürekli karşılaşacağınız bir durum olmayacak olsa da her olasılığa karşı hazır olmanız iyidir. Şiddetli alerjik tepki, bağırsak tıkanması veya şiddetli astım krizi gibi nedenler acile gitmenizi gerektirebilir.

Ayrıca bebeğinizin hareket etme yeteneği ve merakı arttıkça ufak kazalar geçirme ihtimali de artacaktır. Bu da ufak acil ziyaretlerinden birini yapmanıza neden olabilir.

Eğer bebeğiniz solunumla ilgili herhangi bir nedenden nefes alamıyor veya sarsılmış görünüyorsa ilk yardım çağırın.

 

2. Acile giderken nasıl hazırlık yapmalıyım?

Henüz acile gitmek için bir neden oluşmadan, en yakın hastanenin nerede olduğunu ve nasıl ula sildiğini öğrenin. Hastanede bir form doldurmanız gerekecektir. Bu yüzden sigorta numaranızı ve doktorunuzun telefon numarası ve ismi yanınızda olsun.

 

3. Bebeğimin rahatını nasıl sağlayabilirim?

Bebeğinize sakin olduğunuzu ve her şeyin kontrol altında olduğunu hissettirin. Bu durumda fiziksel destek de önemlidir. Normalden fazla tepki verdiğinizde, bebeğiniz bunu hissedip endişelenebilir.

Bez çantanızı yanınıza alın. İçinde bez, birkaç öğünlük ek gıdası, oyuncak ve yedek kıyafet olsun. Bebeğinizi besleyebileceğinizden emin olmak için sorun, bazı durumlarda bebeğinizi beslemeniz sakıncalı olabilir.

 

Onun artık bir arkadaşı var

Bu yaştaki bebeklere pelüş hayvanlar çekici geliyor. Bir tanesi hatta bebeğinizin en sevdiği ve yanından ayırmadığı obje haline gelebilir. Endişelenmeyin, bu bebeğinizin ilk bağımsızlaşma belirtisi.

Pelüş oyuncak ailesine yeni üyeler eklemek istediğinizde, yumuşak ve iyi dikilmiş olmalarına dikkat edin. Bebeğinizin favori oyuncağını tespit etmek için, elinden aldığınızda verdiği tepkiye dikkat edin. Eğer en sevdiği oyuncağı o ise duruma yüksek sesle isyan edecektir.

 

Anneler her zaman haklıdır. Mı?

Anne ve babanız veya eşinizin anne ve babası tarafından eleştiriliyorsanız, istemediğiniz tavsiyeler veriliyorsa veya seçimlerinizi etkilemeye çalışıyorlarsa, kırıcı ve yargılayıcı davranmamaya çalışın. Büyükanne ve babalar iyi niyetlidirler, gerçekten. Sadece bazen, biraz fazla iyi niyetlilerdir.

 

Aile büyükleriyle dengeli bir ilişki için 3 öneri

Kendi davranışlarınızdan emin olursanız, bu durumla daha rahat baş edebilirsiniz. Belki daha fazla tecrübeleri var ama bebeğinizin uzmanı ve patronu sizsiniz. Sadece ve sadece siz. Bunu gerektiğinde nazikçe hatırlatabilirsiniz.

  1. Ne kadar çok karışıyor olsalar da bilgileri sizin için yararlı olabilir. O bilgiden yararlanacak olsanız da olmasanız da teşekkür edin. Şımartmak, zaten onların işi. Bebeğiniz fazla sevilmekten veya tutulmaktan zarar görmez.
  2. Anneanne ve dedeler çok hediye vermeyi sever. Torunlarını şımartmak onların işidir. Böyle davranmalarının nedeni saf sevgi ve cömertliktir.
  3. Eğer bir şeyden rahatsız oluyorsanız, pozitif yaklaşarak tepki vermeyi unutmayınız. İhtiyaç duyarsanız bebeğiniz için neyi tercih ettiğinizi nazikçe anlatın.

 

3 adımda vejetaryen beslenme

 

1. Bebeğimi vejetaryen beslesem olur mu?

Evet. Bebeğiniz ihtiyacı olan tüm mineral, vitamin ve proteinleri dengeli bir vejetaryen diyetle tüketebilir. Hatta bu şekilde beslenmesi yaşı için çok doğaldır. İlk 6 ay bebeğinizin ana besin ihtiyacı anne sütüdür. Anne sütünün olmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda bebeğinizin ayına uygun formül sütlerden kullanabilirsiniz. Sonrasında yavaş yavaş yulaf ve pürelenmiş meyve sebzeler tüketmelidir.

 

2. Nelere dikkat etmeliyim?

Dengeli diyet tüm bebekler için önemlidir. Eğer bebeğinizin besinlerini daha da kısıtlamak istiyorsanız – vegan mesela- doktorunuzla konuşmalısınız ve tavsiyelerini takip etmelisiniz. Vegan diyetler özellikle az demir tüketimine yol açabilir, bunu önlemek için demir oranı yüksek olan, ıspanak gibi, sebzeleri tercih etmelisiniz.

 

3. İyi vejetaryen protein ve başka besin kaynakları nelerdir?

Et ürünlerine alternatif, taze peynir, tofu, fasulye, yoğurt, tahıl ve peynirdir.