7. Ay Bebek Gelişimi

İzlenimlerinizi not edin

Annelik hissi bir klişeden daha fazlasıdır. Bebeğinizi büyütmenizde yardımcı olabilecek güçlü bir araçtır. Kendinize güvenin; bebeğinizi ve onun için neyin iyi olduğunu en iyi siz biliyorsunuz. Bir şeylerin yolunda olmadığını hissediyorsanız, bu hisleri önemseyin. Birçok ebeveyn, çocuğun çeşitli sorunlarını doktorlardan daha önce hisseder ve kaynağını tespit eder.

Yani içgüdülerinize kulak verin. İzlenimlerinizi not edin. Bebeğinizin doktoruna danışmaktan çekinmeyin. Eğer hala tatmin olamıyorsanız, sizi tatmin edecek bir yanıt bulana kadar devam edin.

Yanılırsanız endişelenmeyin; herkes yanılabilir.

 

3 adımda ateş

1.Bebeğimin ateşi olduğunu nasıl anlarım?

7 aylık bebeğinizi bir problem olduğunda bunu anlayacak kadar iyi tanıyorsunuz. Eğer normalden daha sıcak ise, bir termometre yardımıyla vücut ısısını ölçün. Bu ısının normalde 37 derece olması gerektiğini duymuş olsanız da, aslında 36- 38 derece arasında olması normaldir.

 

2. Ne zaman endişelenmeliyim?

İnanması ne kadar zor olsa da, ateş bebeğinizin arkadaşıdır. Vücudunun ısınması bir enfeksiyonla savaşıyor olduğunu gösterir.

Bebeklerin ateşi, çocuklardan daha yüksek olabilir. Eğer bebeğinizin rektal ısısı 38 derece, kulak ısısı 37,8 derece, koltuk altı ısısı 37,2 derece ise bebeğinizin ateşi var demektir. Bebeğinizin vücut ısısı üstte belirtilmiş dereceleri geçiyorsa doktorunuzu arayın.

Bunun yanı sıra zor solunum, ciltte kırmızı-mor noktalar, iştahsızlık, yutamamak veya başka değişik belirti veya davranışlar gözlemlerseniz de hemen doktorunuzu arayın. Çünkü 6 ay ile 5 yaşındaki çocuklarda ateş, febril nöbetlere de neden olabilir.

 

3. Bebeğimin ateşini düşürmek için ne yapmalıyım?

Bebeğinizin üzerindeki giysi katmanları azaltarak, ılık bir banyo yaptırarak veya serin bir odaya yatırarak ateşini düşürebilirsiniz. Bu esnada bebeğinizin bol sıvı tüketmesi gerektiğini unutmayın

Bu yöntemler işe yaramazsa doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanırken doğru dozajı verdiğinizden emin olun. Doğru dozaj bebeğinizin ölçü ve ağırlığına bağlıdır; bu yüzden sık sık değişir.

Eğer bebeğiniz başka ilaçlar kullanıyorsa etkileşimi önlemek için doktorunuza bildiriniz. Ateşten daha önemli olan şey bebeğinizin nasıl hissettiğidir. Yemek yemesi, uyuması ve oynaması normal görünüyorsa, tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Konu ateş olduğunda hislerinize en az termometreye güvendiğiniz kadar güvenin.

 

Dikkatini dağıtın

Bebeğiniz bu yaşında ufak tefek yönlendirmelerinizi dikkate almayarak otoritenizi ölçmeye başlar. Bunun nedeni size direnmek değil, sadece meraktır. Söylediklerinizi sadece birkaç saniye aklında tutabildiğini unutmayınız. En iyi yöntem kısaca ‘Hayır’ deyip dikkatini dağıtmaktır.

 

Sağlığınıza dikkat edin

7/24 küçücük bir insana bakmak ve aynı zamanda çalışmak zor olabilir.

İlk seneyi yarıladınız. Bazı şeyleri hatırlamanızda fayda var:

§  Sağlığınıza dikkat edin. Yediklerinize itina gösterin.

§  Kahve ve alkolden uzak durun. Başta iyi hissettirseler de sonrasında kötü hissetmenizi sağlayacaklardır.

§  Haftada birkaç kere egzersiz yapın.

§  Uykusuz kalmayın.

§  Bebeğiniz etrafında başka çocuklarla büyüyorsa ellerinizi sıkça yıkayın.

§  Sadece yürüyüş yapmak için dahi olsa, dışarı çıkın. Bebeğiniz hala küçük olduğu için onu dâhil etmeniz kolay olacaktır. Arkadaşlarınızla buluşun.

§  Masaj, manikür veya sizi özel hissettirecek şeyler yaparak kendinizi şımartın. Yoga veya benzer aktiviteler planlayın.

 

3 adımda Anemi

1. Anemi nedir?

Anemi kandaki kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin oranları düşünce meydana gelir. Bu birçok nedenden kaynaklanabilir:

§  Beslenme bozuklukları

§  Genetik bozukluklar

§  İlaçlar

§  Enfeksiyonlar

§  Kronik hastalıklar

§  Demir eksikliği

Aneminin bazı çeşitleri genetik faktörlerden kaynaklanır, mesela ortak hücreli Anemi. Bu ciddi hastalığa anormal hemoglobin neden olur.

Erken doğmuş bebeklerde anemi belirtileri olabilir, zamanında doğan bebeklerde ise genelde fazla demir rezerveler mevcuttur. İlk 6 ayda bu demir rezervleri tüketilir ve bu yüzden yenilenmesi gerekir.  9 ile 13. ay arasında bir zamanda bebeğinizin hemoglobin değerleri kontrol edilecektir.

 

2. Aneminin semptomları nelerdir?

§  Yorgunluk

§  Huysuzluk

§  İştahsızlık

§  Dudağın, cildin, gözlerin soluk görünmesi

§  Nefes darlığı

§  Kalp sorunları

§  Kalıcı fiziksel ve zihinsel problemler

Eğer çocuğunuzda anemi varsa, doktorunuz besinlerinde değişiklikler ve demir takviyeleri tavsiye edecektir. Fakat bunları önerilen miktarda vermeniz önemlidir, aksi takdirde tehlikeli olabilir.

 

3. Anemi nasıl önlenir?

Demir eksikliğinden kaynaklanan anemiyi şu şekilde önleyebilirsiniz:

§  Bebeğinizin anemi riskini tespit edebilirsiniz. Risk faktörleri erken doğum, düşük doğum kilosu veya kendi besininizdeki demir eksikliği gibi etkenlerdir.

§  Bebeğinizi mümkün olduğu kadar uzun anne sütü ile besleyin.

§  Bebeğinize 1 yaşına kadar inek sütü vermeyin.

§  Anne sütüne ek olarak demir takviyeli tahıllar ve 8. ayından sonra demir oranları yüksek olan gıdalar yedirebilirsiniz.

§  Anne sütüne ek olarak bebeğinize C Vitamini oranı yüksek olan gıdalar yedirebilirsiniz.

 

Dişlerinin çıkmasına az kaldı

Bebeğiniz 3 ile 12. ay arasında diş çıkartmaya başlayacak. Çoğu bebek 4 ile 7. ay arasında diş çıkartıyor. Dişleri arasındaki boşluklar varsa endişelenmeyin, o boşluklar genelde 3 yaşına kadar yani tüm dişleri çıkana kadar kapanır.

Bebeğiniz diş çıkartmaya başladığında daha fazla değişik ses çıkartacaktır, onun yerinde olsaydınız sizde ayni şeyi yapardınız.

 

Başka insanlarla iletişim kurmasına imkan sağlayın

Şimdiye kadar bir bakıcının yardımını aldıysanız, yalnız değilsiniz demektir. Ondan kısa dönemlik ayrılmak sadece sizin için değil, onun için de yararlı. Kaldı ki bu ayrılmaları çok uzun tutmanıza gerek yok. Başka insanlarla siz olmadan temas kurması onun sosyalleşmesini sağlayacak ve henüz ortaya çıkmamış ayrılma korkusunu hafifletecek.

 

4 adımda tıkanma

1. Bebeğimin tıkanırsa hemen anlar mıyım?

Evet. Bebeğinizin hava almasını engelleyen bir şey olduğunda, bebeğiniz ondan kurtulmak için elinden geleni yapacaktır. Cildi kızarır, maviye dönebilir hatta bilincini kaybedebilir.

 

2. Bebeğim tıkanırsa ne yapmalıyım?

§  Eğer bebeğiniz öksürüp, ağlayıp ses çıkarabiliyorsa fakat rahat nefes alamıyorsa, nefes yolları tamamen tıkanmamıştır. Bu durumun üstesinden muhtemelen kendisi gelebilir. Ve sizin yapabileceğiniz en iyi şey sakin olup güven vermeniz olacaktır. Fakat çocuğunuz daha ciddi boğulma belirtileri gösteriyorsa, bir ambulansı arayıp, müdahale etmeniz ve nefes borusunu açmaya çalışmanız gerekecektir.

§  Objeyi çıkartmayı sadece ve sadece, boğazını tıkayan objeyi görebiliyorsanız deneyin. Eğer görmüyorsanız parmağınızı ağzına sokmayın. Çünkü bu objenin daha da ileri itilmesine neden olabilir.

§  Bebeğinizi kafa üstü tutup çenesini elinizle destekleyin. Bebeğinizin kafasını vücudundan daha alçak tutun. Sırtına 5 kere nazikçe vurun. Öksürmeye başladığında objeyi kendisinin çıkartmaya çalışmasına izin verin. Objeyi görüyorsanız siz çıkarın. Eğer öksürerek çıkartamıyorsa, bebeğinizi döndürün ve iki veya dört parmağınızı göğüs kemiğinin üstünden 1 cm kadar itin. Eğer obje hala çıkmıyorsa, ağzına bakıp objeyi görmeye çalışın. Eğer hala göremiyorsanız ve bebeğinize ilk yardım uygulamayı biliyorsanız CPR ve suni teneffüse başlayın.

 

3. Nasıl önleyebilirim?

§  Bebeğinize uygun kıvamda besinler sunun.

§  Yemeğini yerken onu izleyin ve her zaman oturarak yemek yemesine dikkat edin.

§  Küçük objelerle oynamasına izin vermeyin.

§  Oyuncakların yaş önerilerine dikkat edin.

§  Boğulma çocuk ölümlerinin en yaygın nedenlerinden biridir, bu yüzden bebek ilk yardım dersleri alın.

 

4.Bebeğimin ufak bir obje yuttuğundan şüpheleniyorsam ne yapmalıyım?

Bebeklerin ufak objeleri yutmaları (Demir para gibi) normaldir ve genelde sindirim sisteminden zarar vermeden geçer ve çıkar. Fakat çok fazla salya akıtıp ve yutkunamıyorsa, iştahı kapanıp, ağrı belirtileri gösteriyorsa, doktorunuzu arayın veya acile gidin.

 

Empati kurmayı öğreniyor

Bebeğinizin duyguları daha da belirgin olmaya başlıyor. Gelecek aylarda, ifadeleri taklit ederek ilk defa empati kurabildiğini gösterebilir. Ağlayan birisini gördüğünde, kendisi de ağlamaya başlayabilir.

Bebeğiniz duygularını keşfetmeye başlasa da, sizden de etkilenebilir. Aylar hatta seneler içerisinde, sizin davranışlarınızı izleyip taklit etmeye başlayacaktır.

 

Organize olun

Şu sıralar hayatınız çok yoğun ve karışık olsa gerek. Nereye nasıl yetişeceğinizi bilemiyor, planlarınızı uygulamada zorluklar çekiyor olabilirsiniz.

 

Hayatınızı kolaylaştıracak 3 öneri

§  Besinleri önceden hazırlayın. Fırsat buldukça pratik kombinasyonlarla öğünler yaratabilirsiniz.

§  Malzemeleri organize edin. Düzenli olarak kullandığınız şeyleri aynı yerde bulundurun. Evinizde bir bez değiştirme alanı yaratın ve her zaman hazır vaziyette bez çantası bulundurun.

§  Bebeğinizi aktivitelerinize dâhil edin. Bebeğinizle birlikte yıkanmak hem size zaman kazandırır hem de eğlenceli olabilir.

§  Ev işlerini oyun haline getirerek hem eğlenir hem de işlerinizi halledebilirsiniz.

 

3 adımda İshal

1. Bebeğimin ishal olduğunu nasıl anlarım?

Bebeğinizin dışkısının sıvı olmasından anlayabilirsiniz. Bebeğiniz normalden daha fazla dışkı çıkartıyorsa ve dışkısı sıvı veya kanlı ise, İshaldir. Yeşil, sarı, kahverengi veya şeffaf olup normalden daha kötü kokabilir.

 

2. İshal neden kaynaklanır?

Bebeklerde ishal genelde üşütmeden, enfeksiyondan, gıda alerji ve gıda tahammülsüzlükten kaynaklanır. Çok fazla meyve tüketimi de ishal nedeni olabilir.

 

3. Bebeğim ishal olmuşsa ne yapmalıyım?

§  Bebeğiniz su kaybetmiş gibi görünüyorsa, kusuyorsa, besinleri reddediyorsa, ateşi 24 saatte geçmediyse doktorunuzu arayınız. Susuzluk belirtileri; koyu idrar, nadir idrar yapmak, kuru ağız, gözyaşı dökmeden ağlama gibi belirtilerdir.

§  Susuzluğu önlemek için, bol sıvı tüketmesini sağlayın. Daha sık emzirin. Farklı tatlı içecekler veya meyve suyu vermeyin. Normalde anne sütü ile beslenen bebeklerin ekstra su gereksinimi yoktur. Eğer bebeğiniz çok su kaybetmiş gibi görünüyorsa su tüketmesini de sağlayabilirsiniz.

§  Bebeğinizi elinizden geldiği kadar rahatlatın. Altını temiz ve kuru tutun.

§  Durumun nedenini tespit etmeye çalışın. Bulaşıcı bir durum söz konusu mu? Alışık ya da tanıdık olmadığı besinler tüketti mi? Yakın zamanda antibiyotik kullandı mı?

§  Ellerinizi, tükettiği meyveleri ve kendi ellerini sıkça yıkayarak ishalin tekrarlanmasını önleyebilirsiniz.

 

3 adımda vitamin ve takviyeler

1. Bebeğime vitamin veya takviye vermem için henüz erken mi?

Bebeğinizin vitamin veya takviye ihtiyaçları için mutlaka doktorunuza danışınız.

Bebeğinizin çeşitli besinler tüketmesine sağlayınız. Ne kadar farklı besin tüketiyorsa, takviye o kadar az gerekebilir.

Bebeğiniz erken doğduysa, düşük doğum kilosu veya yaşına göre küçükse, kronik bir hastalığı varsa vitamin takviyeleri gerekebilir. Eğer endişeleriniz varsa, doktorunuzla görüşebilirsiniz.

D Vitamini ilk günden itibaren tavsiye edilebilir. Çünkü D vitamini cildin güneş ışınlarına maruz kalmasıyla üretilir. Fakat bebeklerin narin ve hassas ciltleri için güneş ışınları oldukça sakıncalıdır ve korunması gerekir. Bu nedenle ciddi bir konudur ve öncesinde doktorunuza danışmanız gerekir.

 

2. Bebeğimin ihtiyaçlarını nasıl anlayabilirim?

Bebeğinizin vitamin veya takviye ihtiyaçlarını doktorunuzun tespit etmesi gerekir. Düşük dozajlarda olsa bile bebeğinize asla kendiliğinizden yetişkinler için tasarlanmış takviyeler vermeyiniz.

 

3. Eğer bebeğimin gelişimi ile ilgili bir konuda çok endişeliysem bebeğime vitamin verebilir miyim?

Hayır. Diğer ilaçlar gibi dozaj ve talimatlara göre verilmelidir. Eğer bebeğinize bir vitamini yüksek dozajda verirseniz bu bebeğinizi kötü etkileyebilir hatta tehlikeli olabilir.