9. Ay Bebek Gelişimi
İlk seyahatiniz için hazır mısınız?
Bebeğinizle birlikte seyahat etmek mi gündeme geldi? Peki, nasıl olacak? Çevresine ve tanıdık yüzlere alıştı ve tahmin edilebilir olmak hoşuna gidiyor. Yollarda olmak, özellikle yeni yerlere gitmek ya da birçok yabancıyla tanışmak onun güven ve rutin hissini bozabilir.
İlk seyahatiniz için 4 faydalı öneri
- Bu yaşta seyahat etme kavramını anlayamaz fakat tanıdık olmadığı bir mekanda olduğunu fark edebilir. Huysuz ve dengesiz hareketlere hazırlıklı olun ve bol miktarda dikkat dağıtıcı objeyi yanınıza alın.
- Resimli kitaplar, sesli oyuncaklar, el kuklaları, iç içe giren bloklar ve en çok sevdiği oyuncakları.
- Onu rahatlatmak için yabancılardan uzak, sakin zaman geçirebilmeniz için plan yapın.
- Bebeğinizin yemek rutinini içinde ana öğünler kadar ara öğünler de önemlidir. Ara öğünleri sağlıklı atıştırmalıklar seçerek planlamanız onun sağlıklı gelişimini destekler.
Bebeğinize yararlı besinlerle dolu atıştırmalıklar hazırlamak istiyorsanız önerilerimize göz atabilirsiniz:
- Taze meyveler, peynir, tam buğday gevrek, çiğ sebzeler, birkaç kâse yoğurt gibi atıştırmalıklar hem sağlıklı hem de onun eğlenceli bulabileceği besinlerdir. Ona yoğurt ve taze ya da donmuş meyveleri karıştırarak besleyici ve tatmin edici bir içecekler hazırlayın.
- Mutfağınızda sürekli sağlıklı ve taşınabilecek yiyecekler bulundurun Bu şekilde her seferinde durup yeni bir şeyler icat etmek zorunda kalmaz, fast-food ya da abur cubur yedirmek durumunda kalmazsınız.
- Bebeğinizle dışarı çıkacağınız zamanlarda bebek bezi çantanıza bebeklere özel kavanoz sebze ve meyve pürelerinden atabilirsiniz. (link)
3 adımda soğuk algınlığı
1.Bebeğim soğuk alırsa ne yapmalıyım?
Soğuk algınlığı bebekler arasında çok yaygındır. Çocukların çoğu, ilk iki yıllarında sekiz-on kez soğuk algınlığına yakalanırlar. Büyük bir bebek için soğuk algınlığı önemli bir zarardan çok sıkıntılı bir dönemdir. En önemli göreviniz onu virüsle savaşabilmesi ve iyileşebilmesi için rahat ettirmektir.
Bebeğinizi rahatlatabilmeniz için pratik öneriler:
- Bol bol dinlenmesine izin verin. Normalden daha fazla uyumaya ihtiyacı olacaktır.
- Başının altına kafasını yükseltmek ve daha rahat nefes almasını sağlamak için bir havlu ya da yastık koyun.
- Ilık bir banyo yaptırın.
- Anne sütü yoksa ya da yeterli değilse sürekli sıvı almasını sağlayın.
- Burnunu temizlemek için tuzlu su ve lastik şırınga kullanın.
- Nefes almasını düzenlemek için odaya nemlendirici ya da buhar makinesi yerleştirin ya da birlikte 15 dakikalığına buhar banyosu yapın.
- Bebeğinize ilaç vermeden, doktorunuza danışın.
2. Doktoru ne zaman aramalıyım?
- Eğer semptomlar 5 gün geçmesine rağmen kötüleşiyorsa veya soğuk algınlığı 14 günden uzun sürüyorsa. Yemek yerken ve nefes alırken zorlanıyorsa, hırıltılı ses çıkarıyorsa
- Ağlaması uyurken geçmiyorsa
- Ateşi varsa doktorunuzu arayın.
3. Soğuk algınlığını nasıl önlerim?
- Bebeğinizin ellerini ve kendi ellerinizi devamlı yıkayın. Bebeğinizle temas kuracak insanların da ellerini yıkamasına dikkat edin.
- Bebeğinizi hasta ve sigara içen insanlardan uzak tutun. Onu emzirmeye devam edin, anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirecek, iyileşme sürecini destekleyecektir.
Hafızası gelişiyor
Bebeğiniz bu haftadan sonra oyuncaklarının nerede olduğu gibi spesifik bilgileri hatırlayacaktır. Ayrıca bir hafta önce gördüğü aksiyonları bile hatırlayıp taklit edebilecektir.
Şuan tüm tecrübelerini ayrıntılarıyla hatırlayamıyor olsa da bazı detayları hatırlamaya başladığını görmüş olmalısınız. Uzun dönem hafızası 2-3 yaşında kadar gelişmeye devam edecek.
Eleştirmeyin
Çocuk yetiştirirken herkesin farklı tarzı ve öncelikleri vardır. Yine de bazen başka bir ebeveynin sizin yapmayacağınız bir şey yaptığını gördüğünüzde, tepki vermemek zor olabilir.
Çocuk yetiştirmenin çok özel ve tamamen kişisel bir süreçte ilerlediğini; bu süreci herkesin farklı şekillerde geçirdiğini unutmayın. Başkaları tarafından eleştirildiğinizde nasıl hissettiğinizi düşünün ve diğer ebeveynlere ona göre yaklaşın.
Çocuk yetiştirme yöntemleri hakkında arkadaşlarınızla tartışmamaya çalışın. Ama bebeğinizi etkileyebilecek bir durum oluşursa, sakin bir şekilde olaya müdahale edin. Mesela eğer arkadaşınızın çocuğu çocuğunuzu ısırıyor ya da vuruyorsa ve annesi buna tepki vermiyorsa, arkadaşınızı karşınıza alarak açık ve dürüst bir şekilde konuşmayı deneyin.
Kişiliği oturuyor
Bebeğinizin kişiliği artık belirmeye başlıyor. Çok sosyal olabilir, herkese büyük gülücükler atıyor olabilir veya biraz utangaç olabilir, yeni insanlar gördüğünde yüzünü kapatarak tepki verebilir. Sizi kapıda görünce ilgi çekmek için ellerini kollarını hareket ettiriyor olabilir.
Tazelenin
Kendinizi taze ve iyi hissetmek için büyük planlar yapmanıza gerek yok.
Kendinizi yenilemenizi sağlayacak 6 öneri
- Yoga yapın. Yapması kolay egzersizler ve nefes teknikleriyle hem esneyebilir hem de kendinizi yenilenmiş hissedebilirsiniz.
- Mum ışığında ve müzik eşliğinde rahatlatıcı banyolar yapabilirsiniz.
- İyi bir kitap veya dergi okuyarak dikkatinizi dağıtabilir ve keyifli zaman geçirebilirsiniz.
- Kuaföre giderek manikür, pedikür yaptırıp, saçınızı farklı bir renk ve modele sokabilirsiniz. Bu ufak bir değişiklik olsa da, havanızı değiştirecektir.
- Dışarı çıkmaya vakit ayıramıyorsanız internetten alışveriş yapabilirsiniz. Mağaza mağaza gezmeyi özlemiş de olsanız oturduğunuz yerden alışveriş yapmanın da keyfi bir başkadır.
- Sık sık yürüyüşe çıkabilirsiniz. Her şeyi bırakıp yürüyüşe çıkmak kafanızı dağıtmak için harika bir yoldur. Hatta bebeğinizi arabasına koyup yanınızda götürebilirsiniz.
3 adımda bebeğinizle keyifli yemek saatleri
1. Bebeğimin yemek yerken keyif almasını nasıl sağlarım?
- Yemek saatini eğlenceli bir zaman haline getirin.
- Bebeğinize yemek tercihlerini ve hoşlanmadığını gösterme imkânı yaratın. Her şeyi bitirmesi için zorlamayın.
- Onu mümkün olduğunca bebek sandalyesinde besleyin ve televizyon gibi dikkat dağıtıcı şeylerden uzak tutun. Yemeğini yedirirken çeşitli seslerle eğlenmesini sağlayın.
2. Bebeğim bizim yediğimiz şeyleri yiyebilir mi?
Evet. Bebekler tüm tatları severek büyüyebilirler. Fakat yemeği onun için güvenli hale getirmelisiniz. Yani ezmeniz, kesmeniz ve ısısına dikkat etmeniz gerekir. Yemeklerin içinde alerji veya diğer problemlere neden olabilecek besinlerin olmamasına dikkat edin ve bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar ona tuz, baharat ve salça içeren besinler vermeyin.
3. Dışarda yemek yemek işleri kolaylaştırır mı, zorlaştırır mı?
Kolaylaştırabilir. Yemek hazırlayıp sonra da toparlaktan kurtulmuş olursunuz. Ayrıca birçok restoran aileler için çok uygundur. Bebek sandalyeleri ve oyuncakları olur. Eğer bebeğiniz fazla sese karşı hassas ise ona göre bir yer seçebilirsiniz. Açık havada yemek yemek te bebekler için farklı olabilir. Park gibi ortamlarda bebeğinizle keyifli yemek saatleri geçirebilirsiniz.